Pierwsze siewki jesionu wyniosłego. Kiełkowanie oraz wschody nasion.
W ramach realizacji projektu „Zachowanie różnorodności biologicznej siedlisk obszarów NATURA 2000, poprzez ochronę ex situ jesionu wyniosłego, wiązu górskiego, wiązu pospolitego oraz wiązu szypułkowego na terenie Polski (FraxUmLBG)” Zespól Badań i Ochrony Zasobów przeprowadził oceny żywotności nasion jesionu wyniosłego metodą kiełkowania.
Ryc. 1 Siewka - jesion wyniosły (Fraxinus excelsior L.)
Istnieje kilka sposobów przeprowadzania zabiegu stratyfikacji i postępowania z nasionami. Nasiona umieszcza się na określony czas w wilgotnym podłożu (piasek : torf w stosunku objętościowym 1:1). Przez pierwsze 16 tygodni temperatura podłoża wynosi 5–20OC (faza ciepła), na kolejne 16 tygodni nasiona przenosi się do temperatury 3oC (faza chłodna). Jest to stratyfikacja ciepło-chłodna, która łącznie trwa 32 tygodnie i jest prowadzona w pełni kontrolowanych warunkach. Podczas fazy ciepłej kontrola wilgotności nasion przeprowadzana jest co tydzień, natomiast podczas fazy chłodnej, co dwa tygodnie. Skrzydlaki podczas procesu stratyfikacji pobierają wodę i pęcznieją w kontakcie z podłożem. W fazie ciepłej następuje wzrost zarodka, w fazie chłodnej ustępuje spoczynek.
Próby kiełkowania oraz wschody nasion jesionu zostały założone w marcu 2015 r. Przez 16 tygodni trwała faza ciepła. W lipcu 2015 r. rozpoczęła się faza chłodna, a w grudniu pojawiły się pierwsze siewki.
Fot. 1-3 Siewki - jesion wyniosły (Fraxinus excelsior L.)
Opracowała: Dagmara Topoła
Data: 22-12-2015 r.