Zadanie V projektu FraxUmLBG „Ocena skuteczności krioterapii i termoterapii w zwalczaniu patogenów”

Zadanie V projektu FraxUmLBG „Ocena skuteczności krioterapii i termoterapii w zwalczaniu patogenów”

W ramach projektu FraxUmLBG Zespół Pracowni Badawczo-Wdrożeniowych rozpoczął badania mające na celu ustalenie sposobu eliminacji patogenu ze skrzydlaków jesionu wyniosłego przed ich długoterminowym przechowywaniem w LBG. Materiał nasienny pozyskano z 13 stanowisk Polski takich jak Nadleśnictwo Pniewy, Międzychód, Choszczno, Głusko, Strzelce Krajeńskie, Gryfino, Łobez, Tuczno, Czarnobór, Kwidzyń, Wejherowo, Jamy, Zamrzenica.



Prace rozpoczęły się w pierwszym kwartale 2015 rok, dotychczas przeprowadzono:
  • Krioterapię i termoterapię nasion jesionu,
  • Ocenę żywotności nasion po krioterapii i termoterapii,
  • Ocenę eliminacji patogenu z nasion po krioterapii i termoterapii poprzez hodowle doświadczalne in vitro na specjalnych pożywkach agarowych,
  • Wykonano i odczytano preparaty mikroskopowe w celu identyfikacji patogenu,
  • Zdobyto doświadczenie w izolowaniu i oznaczaniu kultur grzybów.

We wrześniu zakończono wszystkie warianty teromoterapii i krioterapii. Wykonano około 1000 prób. Z każdej dodatniej próby pobrano materiały mikroskopowe, w celu weryfikacji. W Pracowni Kriokonserwacji weryfikowano hodowlę pod kątem wystąpienia patogenu Hymenoscyphus fraxineus.

Leśny Bank Genów Kostrzyca nawiązał współpracę z Zakładem Ochrony Lasu we Wrocławiu, w ramach której materiał nasienny z nadleśnictw Choszczno, Łobez, Wejherowo, Jamy,   Zamrzenica został przekazany w celu identyfikacji gatunkowej grzybów  wyhodowanych  na powierzchni skrzydlaków jesionu wyniosłego. Prace badawcze nad projektem są kontynuowane.
 

Fot. 1 Założenie hodowli in vitro na pożywkach agarowych. Fot. Urszula Wasileńczyk    
        

Fot. 2 Hodowla in vitro po miesiącu. Fot. Urszula Wasileńczyk                   

Opracowała:
Sylwia Grzelak-Kosek;
Miłków, 12.10.2015 r.
                                           
                              
Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej do czego służą i jak nimi zarządzać. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na ich używanie. zamknij